14-річний українець став наймолодшим гросмейстером у світі

Шахіст з України став наймолодшим гросмейстером у світі. Про це повідомляє Міністерство молоді та спорту України.

“Рішенням третьої Ради ФІДЕ 14-річному киянину Ігорю Самуненкову присвоєно звання гросмейстера”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що українцю змушений був поступитися цим місцем американець Абгіманью Мішра, який протягом двох років був наймолодшим гросмейстером у світі. Він старший за Ігоря Самуненкова на чотири місяці. Мішра в 2021 році встановив рекорд , ставши гросмейстером у 12 років, 4 місяці та 25 днів.

2002 року українець Руслан Пономарьов став наймолодшим в історії шахів чемпіоном світу, отримавши титул у 16 ​​років.

Ігор Самуненков – четвертий наймолодший гросмейстер в історії України. Він багаторазовий чемпіон та призер чемпіонатів України з шахів у категорії до 8, 10, 12, 16 років. У 2021 році він здобув перемогу у Суперфіналі юнацького Гран-прі з шахів. 2023 року Самуненков посів 39 місце на чемпіонаті Європи з бліцу. У юніорському рейтингу ФІДЕ він йде на 27-му рядку.

У 2023 році українець виконав норму на 3 турнірах: чемпіонаті Європи-2023 у Словенії, Vezerkepzo Summer GM 2023 в Угорщині та Polish Extraliga у Польщі. Після цього рішенням ФІДЕ йому було надано звання гросмейстера.

Нагадаємо, що на чемпіонаті світу зі швидких шахів польський шахіст Ян-Кшиштоф Дуда відмовився потиснути руку представнику РФ Денису Хісматулліну. При цьому Хісматуллін міг повідомити суддів про порушення регламенту, але не зробив цього. Партія завершилася внічию.