Не будуть гаяти час і гроші: FFG будує в Україні завод для ремонту Leopard та IRIS-T

Представник Бундестагу відвідав завод, що будується в одному із західних регіонів країни. Опублікував фото та запевнив, що німецькі гроші витрачаються розумно.

Німецька компанія Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaf (FFG) почала будувати завод, який займатиметься ремонтом військової техніки, одержану Силами оборони України від Бундесверу та урядів інших країн-партнерів з коаліції “Рамштайн”. Завод дасть змогу економити час та гроші та не відправляти зброю на закордонний ремонт. Про рішення FFG розповів депутат Бундестагу від Вільної демократичної партії (FDP) Маркус Фабер (Marcus Faber) у замітці у соцмережі X (раніше Twitter).

Фабер повідомив, що завод FFG зведуть на заході України – чиновник не назвав населений пункт, де йде будівництво. Завод стане ремонтним центром для відновлення ушкодженої в боях техніки. Зокрема, туди відправлятимуть побиті танки Leopard 1, бронемашини WiSENT 1 MC (може використовуватись для розмінування та евакуації), бронемашини для евакуації танків Pionierpanzer 2A1 Dachs та пускові установки для комплексу ППО IRIS-T SLS.

Німецький політик зазначив, що будівництво заводу має кілька переваг. По-перше, не втрачатимуть часу та грошей на транспортування танків на ремонт. По-друге, прямо в Україні навчатимуться механіки для обслуговування бронемашин.

“Це означає величезне підвищення ефективності, оскільки дорогі та трудомісткі перевезення за кордон у майбутньому більше не будуть потрібні, а збройні сили зможуть навчати своїх механіків безпосередньо на місці”, – написав він.

У замітці Фабера опубліковано фотографію, зроблену посеред ремонтного центру в Україні. Предмети довкола заблюрені, тому не зрозуміло, які предмети є довкола та на якому етапі будівництво.

Політик також наголосив, що задоволений тим, як витрачаються німецькі гроші.

“Візит на місце також показує, що німецькі податкові гроші використовуються розумно і вартість нашої військової допомоги зберігається”, – йдеться в замітці Маркуса Фабера.

Війна в Україні.

Зазначимо, завдяки західним партнерам Україна отримала кілька десятків танків Leopard різних типів — їх надала Німеччина та низка інших країн ЄС. Крім того, Бундестаг щомісяця повідомляє про виділення нових пакетів допомоги: чи не в кожному з них є інформація про надання машин для розмінування та евакуації. Також інформували про надання комплексів ППО IRIS-T .

Тим часом ЗС РФ відновила масовані обстріли України, при цьому ворог цілиться не лише в об’єкти інфраструктури, а й у промислових підприємствах. Наприклад, під час удару 2 січня російська ракета пошкодила завод під Києвом , який випускав для ЗСУ військову форму. Крім того, внаслідок удару 2 січня сталися пошкодження у Солом’янському районі, де загинуло понад 30 людей .

Нагадуємо, під час російського обстрілу в ніч проти 8 січня на Хмельниччині пролунали шість вибухів. Після цього в обласному центрі було знеструмлено вулиці у західному передмісті , також попереджали про відключення біля аеродрому в Старокостянтинові.